Zašto je zahvalnost važna i na koji način može da promeni vaš život?

Da li ste ikada pokušali da praktikujete zahvalnost? Koliko dugo ste u tome uspeli? Šta su bile najveće prepreke na koje ste nailazili? Za mene je zahvalnost svakodnevna rutina, kao hrana ili voda koju unosim, jer verujem da jeste toliko značajna.

 

Moja zahvalnost je svaki dan drugačija i svaki dan je upućena u drugom pravcu, u zavisnosti od toga ka gde je usmerena moja energija.

Ovih dana sva moja energija je usmerena ka kreiranju nove zajednice koja će na jednom mestu – Mestu znanja Iris Bloss da okupi sve ljude koji dele slična interesovanja, sličnu ljubav prema životu i način na koji ga razumeju i kreiraju.

Na istom mestu je i moja zahvalnost. A šta to znači?

 

Ako ste se pitali zašto toliko ljudi koristi zahvalnost kao deo svakodnevne rutine, razlog je taj što izražavanje zahvanosti deluje! Postoje brojne studije koje su dokazale da praktikovanje zahvalnosti može da nam koristi lično, emocionalno i društveno. Takođe moguće je uz pomoć ove jednostavne tehnike poboljšati zdravlje, uticati na kvalitet sna, kao i doprineti razvoju svoje karijere.

 

Čemu sve možemo da bude zahvalni?

 

Upravo svim onim stvarima koje čine naš život; ljudima, odnosima, njihovom uticaju na naš život i onim što donose u njega, možemo da bude zahvalni na svojim talentima, mogućnosti da ih izrazimo i prilikama koje dobijamo.

Važno je da naspram ovoga postavimo materijalne i fizičke stvari i da budemo svesni da previše fokusa na predmete i na materijalno može dovesti do nezdravog psihološkog stanja. Jer posedovanje i uživanje u lepim stvarima je opravdano i dobro, sve dok ne postanemo zavisni od njih.

Verujem da će neki od vas sad reći ili pomisliti da ste probali i da vam prosto nije bilo prirodno, da nije delovalo i da vas je vodilu u suviše automatizovane rečenice koje su gubile smisao. Da, takva vrsta izražavanja zahvanosti nema puno efekta. 

 

Šta onda ima efekta?

 

Svakako prestanite sa govorenjem mehaničkih rečenica, posebno onih do kojih niste sami došli, već koje ste negde našli i pročitali. Šta je onda važno? Pronaći zahvalnost u sebi i svom srcu i izražavati baš tu zahvalnost, onu našu ličnu. Ovde vam dajem savete kako da to radite tako da zaista verujete u zahvalnost koju izražavate i da ona bude delotvorna.

Zahvalite sebi

Neretko se događa da se zahvalimo za sporedne stvari, ali je važno da se pre svega zahvalimo sebi i da u toku zahvalnosti stavimo sebe na prvo mesto.

Kako to učiniti? Tako što ćemo da porazgovaramo sa sobom kao što bismo razgovarali sa najboljim prijateljem. Pre svega ćemo da istaknemo sve vrline i kvalitete koje verujemo da posedujemo. A ako postoje negativne stvari, njih ćemo sebi upututi kao dobronamernu kritiku, kao mogućnost za rast i napredak. 

 

Zahvalite hrani koju jedete  

Razmislite o tome! Kada je vaša ishrana fokusirana na zdravlje, vaša tela se osećaju bolje.

Zar ne bi trebalo da budete zahvalni? Sledeći put kada pripremate zdrav obrok, razmislite o tome šta će pripremljena hrana učiniti za vaše telo. Osetite ukuse. Cenite kako se osećate kada jedete hranu koja je potrebna vašem telu.Pokušajte da jedete u tišini nekoliko puta nedeljno i odvojte vreme da uživate u ukusima i teksturi vaše hrane. Zaista je lepa praksa da se zaustavite i zahvalite na bilo koji način koji vam se čini autentičnim pre jela. 

 

Zahvalni onima koji nas ne vole  

Zvuči li vam čudno? Sigurno ste već čuli da ono što nam se ne dopada kod drugih je upravo ono što želimo kod sebe da promenimo, deo nas koji ne želimo da prihvatimo.

Dakle, zaronite duboko u sebe i razmislite o tome šta je to što biste želeli da menjate kod sebe, ili razmislite o tome šta sebi treba da oprostite. Nekada je mnogo delotvornije zaroniti u te delove sebe i prigrliti ih kroz zahvalnost. Kada počnemo da volimo svoje mane, počinjemo da volimo sebe u potpunosti. 

 

Kada volimo sebe takve kakvi jesmo, onda dajemo dozvolu svim ljudima koje srećemo da nas podjednako vole.

Tako je danas izgledala moja zahvalnost. Kada sam jutros pogledala unutar sebe, zahvalila sam se na svemu što kreiram, ali znajući da ništa od toga ne bi bilo moguće ni izvodljivo bez onih koji veruju u moj rad. Ja sam danas svoju zahvalnost uputila svima onima koji prate moj rad, koji veruju u njega i koji me podržavaju na tom putu. Jer tada sam ja ispunjena i tada ja posotojim u  svojoj punoći.

Zahvalite se na onome što vam je danas važno. Zahvalnost če vas učiniti još lepšom osobom i spolja i iznutra.

 

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *