NAMASTE iz drugačijeg ugla – mala lekcija o autentičnosti!

NAMASTE!

Da li poštujete pravila? Kada ih kršite da li to radite tako što ih potpuno izmenite? Ili možda kao ja ih prihvatite, ali im dodate neku sitnicu koja ih može učiniti boljim i korisnijim? 

 

Evo kako je moguće izvesti ovo drugo!

Verujem da za sve stvari u životu treba pronaći baš svoj način i baš svoj izraz, pa čak i kada za nešto postoje jasna i stroga pravila. Jer jasno i strogo pravilo može samo da nas natera da se odupiremo i da ga potpuno izobličimo. Kada pak radimo nešto na najbolji način na koji umemo, priklanjamo se pravilu i postavljamo svoj princip i svoje ja na prvo mesto.

 

Kada sam počela sa praktikovanjem joge vrlo sam se savesno pridržavala onoga što škola nudi, učila sam pravila takva kakva ona jesu, ali sam jogu shvatila kao učenje koje na najbolji mogući način može da oslika mene i da pruži ono najbolje što mogu da dam od sebe.

 

Zato za neke stvari nisam poštovala stroga pravila i dan danas ih ne poštujem. Meditiram dok hodam, prilagođavam joga vežbe svojim i potrebama svojih vežbača i verujem u autentičnost svakoga od nas.

Tako je i sa NAMASTE. Šta on jeste? Šta znači? A kako ga ja vidim i šta je za mene?

 

Pozdrav je način na koji se srećemo i bez obzira na kulturu iz koje dolazimo, on je neizostavan. U Japanu se ljudi naklone jedni drugima, u Africi se pozdrave pljeskom, u Americi ispruže ruku jedni drugima, dok na našim prostorima možemo da očekujemo zagrljaj ili poljubac. Uz sve ovo, kada joga dođe u vas život sa njom dođe i pozdrav kojim se po pravilu započinje i završava svaki joga čas – NAMASTE.

 

Ali da li je Namaste samo to?

 

Namaste je način pozdravljanja koji prevladava u Hindu kulturi i koristi se pri susretu, kao i pri rastanku. Ovaj pozdrav osim reči koja se ponekad izgovara kao “namaskar” ili “namaskaram” prati lagani naklon uz sklopljene ruke na grudnom košu. Pozdrav se može izgovoriti i bez propratnog gesta. Kako god da to uradite on znači isto.

 

I vrlo često kada se priča o Namaste pozdravu prvo se ističe činjenica da postoje smernice koje je neophodno poštovati:

  1. Oči moraju da budu zatvorene jer se time olakšava proces kojim se vidi unutrašnjost osobe.
  2. U rukama ne sme ništa da se drži u trenutku pozdrava, jer se držanjem bilo čega ometa protok čiste energije koja je namenjena osobi kojoj je namenjen i pozdrav.

 

Postoje razni prevodi ovog pozdrava:

 

„Božanska svetlost u meni prepoznaje božansku svetlost u tebi“;

 

„Bog u meni pozdravlja i upoznaje Boga u tebi“;

 

„Poštujem duh u tebi koji je i u meni“;

 

„Božanska mudrost u meni prepoznaje i priznaje božansku mudrost u tebi“.

 

I često se desi da usvojimo sva ova pravila i da u stvari ne znamo šta želimo ovim pozdravom i zašto ga upražnjavamo. Isto kao što se vrlo često ovlaš pozdravimo sa nekom osobom, a da u stvari nismo zaista usmerili svoju pažnju na nju.

Zato sam ja nakon što sam usvojila sva pravila koja ovaj pozdrav podrazumeva, kreirala svoje pravilo koje mi je olakšalo da Namaste uradim na pravi način, ali i na svoj autentičan način.

 

Pre svega se trudim da uklonim svoju lošu energiju, ukoliko ona postoji u trenutku kada želim da pozdravim nekoga, jer ako to ne učinim preneću je, što je daleko od filozofije samog pozdrava. Dalje se potrudim da spoznam energiju i emociju osobe koja je naspram mene i da pozdravim sve ono autentično u njoj, ono što ona jeste i što je čini lepom i jedinstvenom. A zatim se zahvalim da tom kontaktu i razmeni koja mi je omogućena.

 

Jer namaste u sebi nosi univerzalno priznanje i duhovnu energiju, ono jeste davanje priznanja unutrašnjoj dobroti, svetlosti i unutrašnjem božanskom aspektu osobe koja je naspram nas, čak i ako je to osoba koja nam prija ili koju ne volite, pronalazite najbolje namere u sebi za nju.

 

I sve to zvuči sjajno kada se napiše, ali meni je bilo potrebno da tom pozdravu baš kao i svim drugim stvarima dam dozu autentičnosti, da ga objasnim sebi, da nađem svoj način da budem u njemu najbolja i baš onakva kakva jesam. Jer tek tada, on i ima smisla.

 

I u tome je stvar sa pravilima. Možete da ih poštujete i budete u tome dobri, ali ako pronađete svoj način da pravilo preokrenete i da budete još bolji, svakako bih vam preporučila da to i učinite.

 

NAMASTE.

 

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *